Knippen en scheren Zuidvliet

Museumhaven Zeeland - Nieuws

20 oktober 2021

Grote onderhoudsbeurt voor de “Zuidvliet”.

In de week van dinsdag 12 oktober tot maandag 18 oktober 2021  stond de door ons gerestaureerde ex PSD veerboot de “Zuidvliet” bij scheepswerf van Duivendijk in Bruinisse op de helling.

Waarom?

De Zuidvliet is om de volgende redenen de helling opgegaan:

  • Knip en scheerbeurt.
  • De schroef is deze keer gedemonteerd en beschadigingen gerepareerd. Waarbij opnieuw uitbalanceren erg belangrijk is.
  • Onder het vlak werden op twee plaatsen onder motorkamer nieuwe platen opgelast en tevens een echolood pot aangebracht.
  • Overige kleine reparaties, bijvoorbeeld vervangen van anodes.

  Zo komt ze uit het water een oerwoud van algen en koraalachtigen                           

 Hoe gaat zoiets?

Eenmaal op de blokken bij de scheepswerf, wordt er met een hoge drukspuit met werkdruk van 300 bar, schelpen, algen en koraalachtige aangroei van de huid gespoten.  Zo komt ze uit het water een oerwoud van algen en koraalachtigen Daarna wordt er een primerlaag aangebracht, gevolgd door een milieu vriendelijk antifouling laag.  De hierboven liggende scheepshuid tot het berghout wordt dan opnieuw zwart geverfd. Na de “behandeling” geknipt en geschoren loopt ze weer bijna 2 mijl sneller door het water. Iedere twee en half jaar ondergaat de inmiddels 108 jarige Zuidvliet deze  opfrisbeurt. Ook om de certificering te behouden. Dit certificaat van onderzoek (CVO) is dan 7 jaar geldig.

  Na de “behandeling” geknipt en geschoren loopt ze weer bijna 2 mijl sneller door het water.

De werknemers van Duivendijk zijn echte scheepsbouwers met liefde voor het vak en samen met onze vrijwilligers kan de “Zuidvliet” weer mooie tochten maken.

Meer nieuws uit de museumhaven

Pin It on Pinterest

Share This