Informatie voor scholen en gezinnen

Kom je als ouder of leerkracht met je kinderen naar het museum? Jullie worden gegarandeerd vermaakt met spannende en leerzame verhalen. We vertellen je uitgebreid over onze boeier “De Vabel”. Over het ontstaan van de slavenkas (hint: arrr matey!).  Je hoort alles over het vergaan van het schip “De Roompot” in het gelijknamige water (ja, echt!). En de Wet van Archimedes? Wat is dat? Je weet het na een bezoek aan de Museumhaven Zeeland.

In het museum vind je allerlei leuke activiteiten voor gezinnen. En we hebben een leerzaam programma voor scholen. Een bezoek aan de museumhaven vergeten kinderen nooit meer! Neem een kijkje op deze pagina om te zien wat je kunt doen in de Museumhaven Zeeland. Wil je een voorproefje? Speel dan onze online museumgames!

Educatief bezoek

De haven heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in Zierikzee. In een Webquest gaan jullie met de hele klas alles ontdekken over het maritieme verleden van Zierikzee. We leren je over de grote, houten schepen die 400 jaar geleden uit de haven van Zierikzee naar de rest van de wereld vertrokken, over de rol van schepen in de stad 100 jaar geleden en hoe belangrijk de haven vandaag nog is voor Zierikzee.

Met de Webquest-opdrachten maakt de klas uiteindelijk een ‘Museumhavenkrant’.

Zierikzee, haven en handel in vroeger tijden

In een groepsopdracht leren jullie waar de naam Zierikzee vandaan komt, wat haar geschiedenis is en wat een getijdenhaven is.

Wat is een museumhaven?

Dit is geen museum in een historisch pand en het is geen gebouw met schilderijen en kunst. Dit museum vind je in de haven. Wat is een museumhaven eigenlijk?

Scheepsbouw als ambacht, toen en nu

Havens, schepen en scheepsbouw speelden zowel vroeger als nu een belangrijke rol in Zeeland en Zierikzee. Hoe bouwden ze vroeger schepen?

Het verleden ligt op straat

In deze groepsopdracht kijken we naar het verleden van de straten in Zierikzee. Naar wie of wat zijn de Zierikzeese straten vernoemd en waarom?

Van boomstam tot zeilschip  

In opdracht van de zeven Oosterscheldegemeenten helpt het Centrum Kunst & Cultuureducatie (KCE) Oosterschelderegio scholen bij het kiezen van passende culturele activiteiten voor de kinderen. De Museumhaven staat in het programmaboekje van het KCE onder het hoofdstuk “Erfgoed”. Scholen uit de Oosterschelderegio kunnen op afspraak een bezoek aan het museum brengen. Het vervoer wordt gratis geregeld door de KCE.

Activiteiten

Rondvaart door de haven van Zierikzee

Vaar door de oude en de nieuwe haven van Zierikzee op De Leendert Abrahampol-der, een peilvlet uit 1953, of met de Loodsjol uit 1956. De kapitein vertelt je tijdens de rondvaart uitgebreid over wat je allemaal ziet in en rond de haven. Let op: de rondvaart kan alleen als het tij dat toelaat!

De opstapplaats is bij de Stads & Commerciewerf aan de Vissersdijk.

Speurtocht met opdrachten

In de expositieruimte in de scheepswerf zoek je naar de antwoorden op acht vragen. Op het invulblad van je speurtocht ontstaat zo een woord. Heb je alle antwoorden gevonden? Lever je speurwerk in bij de receptie. Word jij de winnaar van de dag? 

Breeuwen in de praktijk

Heb je ons online Breeuwspel al gespeeld? Dan is het nu tijd voor de praktijk! Op een stuk scheepswand kun je het breeuwen uitproberen. Je gebruikt hiervoor een breeuwijzer, een breeuwhamer en hennep.

Zagen met een oude trekzaag

Zaag samen een antieke mast of giek door met een oude trekzaag. Zo voel je pas écht hoe zwaar het werk in de scheepswerven vroeger was. Durf je de uitdaging aan? Laat die spierballen maar zien!

Ronde, houten pennen slaan

Kinderen moesten vroeger houten pennen slaan. Dat was hun werk in de scheepswerf. Deze pennen waren nodig bij de bouw van schepen. Met een hamer, een mal en een stuk hout leer jij hoe je houten pennen maakt.

Boor een gat

Met een avegaar boorden scheepstimmerlieden de gaten in de schepen. Hier plaatsten ze de houten pinnen van de kinderen in. Boor zelf een gat met de avegaar en ervaar hoe moeilijk dit werk was.

Spijkers slaan

Ben jij een echte timmerman of timmervrouw? Sla met een hamer spijkers in een houten blok. Probeer bij elke spijker zo weinig mogelijk slagen te gebruiken. Dan ben je een pro!

Museumhaven Zeeland

Bekijk de Museumhavenvideo 

In onze knusse bioscoopruimte bekijk je de video van de Museumhaven Zeeland, waarin we alle activiteiten en informatie op een rij hebben gezet.  

Behaal je scheepstimmermandiploma

Je kunt een heus leerling-scheepstimmermandiploma bij de Museumhaven verdienen. Daarvoor moet je zagen met een trekzaag, gaten boren met een avegaar, kinderarbeid verrichten (pennen slaan) en breeuwen. Dus wat ga jij allemaal doen in het museum? Ontpop jij je als een ware scheepstimmerman of -vrouw?

Los een puzzel op

Van deze houten mastdoorsnede is een rommeltje gemaakt. Kun jij ons helpen om de mast weer compleet te maken? Gebruik de jaarringen in het hout om de stukken weer goed tegen elkaar te leggen.

Maak een VOC-schip compleet

Je kijkt naar een afbeelding van het inladen van een V.O.C.-schip. Maar wat gebeurt daar allemaal? Onder de afbeelding hangen plaatjes. Hang deze op de juiste plek en leer alles over deze delen van het schip.

Bedien een schip

Op een ronde schijf staat de route die een schip van zee naar de haven moet afleggen. Draai aan het stuurrad om het schip de juiste kant op te sturen. Laat het tij het toe? Draai dan in de haven ook aan een écht roer op de Arnemuiden 27.

Vaar naar de overkant

Vaar in de haven met een trekschuitje van steiger A naar steiger B. We spannen een touw tussen de steigers. Het bootje zit met een ring aan het touw vast. Stap in en trek het bootje naar de overkant. (Alleen als het scheepvaartverkeer het toelaat.)

Maak een silhouet

Bij dit spelletje moet je verschillende onderdelen bij elkaar verzamelen. Daarmee maak je het silhouet van een schip. 

Hijs met katrollen

Soms is een rechte lijn helemaal niet de snelste weg. Bij de Museumhaven ontdek je bij het hijsen met katrollen dat hijsen “met een omweg” een stuk lichter is dan hijsen in een rechte lijn. 

Maak een werkstuk

Tijd om te knutselen! Bij het restaureren van schepen houden we restmateriaal over. Zaagsel, houtkrullen, snippers. Je kunt er de mooiste kunstwerken van maken. Kom jij een mooi werkstuk van een schip maken?

Stuur met een kolderstok

Probeer eens met een kolderstok (een verticale hefboom) een helmstok te besturen. Zo kon de stuurman vroeger het roer van een klein schip sturen zonder zijn plek op het hoge loefboord te verlaten. Kun jij dat ook?

Bezoek de haven

In de oude haven van Zierikzee vind je de collectie gerestaureerde schepen van Museumhaven Zeeland. Je mag binnen kijken, over het dek lopen en alles over de schepen vragen. Elk schip heeft haar eigen bijzondere verhaal en wij vertellen deze graag.

Museumgames

Breeuwspel

Vabelspel

Scheeps-timmermanspel

Museumhaven Zeeland - Doneer

Steun de Museumhaven

Met een eenmalige of periodieke donatie steun je het initiatief van de Museumhaven Zeeland. Word een vriend van het museum!

Pin It on Pinterest

Share This