Scheepsbouw:
vroeger & nu

Scheepsbouwtechniek is een zeer oud ambacht, waarvan de wortels vermoedelijk al vóór de geregistreerde geschiedenis liggen. Zierikzee heeft een rijke geschiedenis vol verhalen over scheepsbouw. Onze vrijwilligers weten alles over oude scheepsbouwtechnieken en vertellen je tijdens een rondleiding uitgebreid over onze collectie scheepsbouwmotoren, oude gereedschappen en de scheepsbouwtechnieken die erbij horen.

Probeer het zelf

Kinderen maakten vroeger houten pennen. Kun jij dat ook? En weet je hoe je met een avegaar een gat moet boren? En hoe zwaar het is om de pennen in dat gat te slaan? Bij ons kun je het echte leven als scheepstimmerman ervaren!

Breeuwen in de praktijk

Heb je ons online Breeuwspel al gespeeld? Dan is het nu tijd voor de praktijk! Op een stuk scheepswand kun je het breeuwen uitproberen. Je gebruikt hiervoor een breeuwijzer, een breeuwhamer en hennep.

Zagen met een oude trekzaag

Zaag samen een antieke mast of giek door met een oude trekzaag. Zo voel je pas écht hoe zwaar het werk in de scheepswerven vroeger was. Durf je de uitdaging aan? Laat die spierballen maar zien!

Ronde, houten pennen slaan

Kinderen moesten vroeger houten pennen slaan. Dat was hun werk in de scheepswerf. Deze pennen waren nodig bij de bouw van schepen. Met een hamer, een mal en een stuk hout leer jij hoe je houten pennen maakt.

Op schoolreis naar de museumhaven

Zierikzee heeft een rijk maritiem verleden waar veel over te leren is. Er zijn veel leuke, leerzame activiteiten in het museum voor kinderen. Bestuur een schip, probeer oude scheepsbouwtechnieken en doe een speurtocht!

Scholen kunnen al voor hun bezoek aan de slag met het voorbereiden van de schoolreis. Met de Webquest opdrachten maken de kids uiteindelijk een ‘Museumhavenkrant’.

Pin It on Pinterest

Share This